Посланик Самосталне демократске српске странке /СДСС/ у парламенту Хрватске Милорад Пуповац рекао је током посланичке расправе у вези са избором нове хрватске владе да она права која имају Срби у Хрватској, не би пожелео Хрватима у Србији.

 

pupovac

 

Пуповац је — реплицирајући посланику Моста Мири Буљу који је рекао да не зна где националне мањине имају права као у Хрватској, те да би волео и да таква права имају Хрвати у другим земљама — навео да Буљ говори о стварима које не зна.

 

«То нису само питања права, него елементарног морала», рекао је Пуповац.

 

Лидер СДСС-а се осврнуо на део програма везан за равномеран регионални развој, те је најавио да ће мањине, уз закон о регионалном развоју и фонд за регионални развој, предложити и трећи механизам који ће обезбедити уравнотежен развој свих крајева, преносе хрватски медији.

 

Мандатар за састав нове хрватске владе Андреј Пленковић изнео је пред посланицима експозе нове Владе за мандат од 2016. до 2020. године и представио министре.

 

У Пленковићевој влади потпредседник и министар вањских и европских послова требало би да буде Давор Иво Штир, потпредседник и министар одбране Дамир Крстичевић, потпредседник и министар управе Иван Ковачић, а потпредседник и министар економије Мартина Далић.

 

Министар унутрашљих послова биће Влахо Орепић, министар финансија Здравко Марић, министар правосуђа Анте Шпрље, министар грађевинарства и просторног уређења Ловро Кушчевић, а министар рада и пензијског система Томислав Ћорић.

 

Министарство за демографију, породицу, младе и социјалну политику водиће Нада Мурганић, Министарство културе Нина Обуљен Коржинек, Министарство туризма Гари Капели, Министарство пољопривреде Томислав Толушић, а Министарство науке и образовања Паво Баришић.

 

Министар заштите околине и енергетике биће Славен Добровић, министар мора, саобраћаја и инфраструктуре Олег Бутковић, министар регионалног развоја и фондова Европске уније Габријела Жалац, министар хрватских бранилаца Томо Медвед, министар здравства Милан Кујунџић, а министар без портфеља Горан Марић.

 

Хрватски медији јављају да би расправа могла потрајати још неколико сати.

 

РТРС

 

 

Тагови: ; ;