Одлука црногорске опозиције, коју је потврдила Државна изборна комисија, је оправдана и има легитимне разлоге које је немогуће игнорисати. У уторак 18 октобра је заменик секретара Главног одбора партије «Јединствена Русија» и члан Комитета за међународне послове Државне Думе Сергеј Железњак прокоментарисао једногласну одлуку свих опозиционих странака да не признају резултате парламентарних избора који су одржани у Црној Гори 16 октобра.

 

85043_vest_zheleznak-chestitao-dan-drzhavnosti

 

«Докази о масовним прекршајима који су почињени током избора, чињеница да је било директног притиска полиције на опозиционе активисте и симпатизере, блокирање телекомуникација на дан избора и, коначно, психоза изазвана извештајима о покушају државног удара и о накнадним хапшењима, дају сва права опозицији да посумња у легитимност ових избора», рекао је посланик.

 

Према његовим речима, у овом контексту су они показали своје право лице, пожуривши да себе прогласе победником избора.

 

«Хистерична журба, чак психоза, са којом је громогласно проглашен тријумф прозападних сила у Црној Гори, јасно показује њихову жељу да задрже власт на било који начин, укључујући и цену губитка националног суверенитета и флагрантно кршење интереса грађана ове земље», рекао је Железњак .

 

«Не изненађује понос са којим су представници НАТО и ЕУ признали резултате избора у Црној Гори и пре него што су стигли прелиминарни резултати Државне изборне комисије. Сведоци смо тога да САД и НАТО траже од ЕУ, као и обично без конкретних доказа, да оптужи Русију због мешања у унутрашње ствари својих земаља. Принципи тих истих «виших интереса» САД и НАТО се може објаснити неспремношћу руководства ЕУ да призна тешко кршење демократских стандарда и права грађана у Црној Гори», додао је он.

 

Посланик је рекао да је, упркос притисцима из власти, црногорску опозицију подржало, према независним проценама, око половине бирача.

 

«Зато је једногласна одлука свих опозиционих снага да не признају резултате избора легитимна и није могуће игнорисати је. Сада треба да се поступа у складу са законима Црне Горе и да се покуша са елиминацијом спољног мешања и притиска на патриотске снаге Црне Горе, како би се избегла ескалација напетости и узело у обзир легитимно мишљење грађана о одређивању будућности земље», закључио је Железњак.

 

Ката

Тагови: ;