Сиријски председник Башар ал Асад је рекао да је слика петогодишњег дечака прекривеног прашином и обливеног крвљу у унутрашњости амбулантног возила снимљена на ратишту Сирије — фалсификована и да ће послати фотографије којима ће доказати своју тврдњу.

 

decak

 

Асад је то рекао у интервјуу за швајцарску тв мрежу СРФ , преноси АП.

 

Он је додао да планирана пауза у борбама у Алепу на северу Сирије представља важан корак али није довољна.

 

Асад је такође навео да цивили желе да напусте тај град али им терористи не дозвољавају.

 

Асад је, између осталог, одбацио тврдње да је ратни злочинац, и није прихватио критике америчког државног секретара Џона Керија.

 

 

 

Кинеска телевизија сумња у аутентичност снимка

Кинеска телевизија CCTV је у свом извештају довела у питање овај видео-снимак који приказујује потресне сцене уз поднаслов «Сумња се да је снимак лажан.»

 

«Критичари сугеришу да је снимак део пропагандног рата, у циљу стварања ‘хуманитарног’ изговора за западне земље да се ангажују у рату у Сирији», наводи се у прилогу кинеске телевизије.

 

«Спасиоци нису предузели хитне мере спасавања, већ су убрзано поставили камеру да се спреме за снимање», каже се у прилогу.

 

 

Наводи се да је независност Сиријске групе за цивилну одбрану, познате као «Бели шлемови» а која је снимила видео, «упитна» и да је повезана са британском војском.

 

Многи интернет блогери су такође изразили сумњу по питању аутентичности фотографије. Па тако, MoonofAlabama  поставља питање да ли је овај дечак са видео снимка насталог 17. августа 2016. године исти дечак који је десет дана (27. августа) касније спасен из Баб Најраба, стамбене четврти у Алепу.

 

whstatist1-4

 

whstatist1-4-d

 

whstatist1-4-d2

 

Сиријски “Бели шлемови“: Реалност или фикција

 

(Танјуг/News Front)

Тагови: