Државни секретар САД Џон Кери тврди да ће ослобађање Алепа од терориста наводно отежати политичко регулисање ситуације у Сирији.

 

Кери

 

 

«Ако они (Сирија и Русија) униште велики део Алепа да би га преузели, чиме ће то резултирати? Да неће можда тиме променити став људи који планирају да побегну или оних који се радикализују? Не. Они ће покушати да се освете. А још ће мање бити вољни да дођу за преговарачки сто, и имаће још одлучнији став против могућих преговора», — рекао је Кери на конференцији за новинаре после разговора са министром иностраних послова Јужне Кореје Јун Бенсеом и министром одбране Хан Мин Куом.

 

«Ако Русија и Асад буду имали успеха у бици за Алепо, основна динамика овог рату се неће променити. Ако се не постигне политичко регулисање, не може бити мира”, изјавио је амерички државни секретар, а преносе РИА Новости.

 

По Керијевом мишљењу, у Женеви се између Русије и САД у суштини одвија „цењкање”. Стране покушавају да утврде на шта су у реалности спремне и под каквим условима.

 

„А ако две стране дејствују истовремено зарад истог циља,  могуће је да ће се нешто и постигнути”, истакао је државни секретар САД.

 

Он ипак тврди да „свака бомба коју баце Русија и режим Башара Асада доводи до радикализације све већег броја људи” у Сирији.

 

САД су напустиле билатералне канале комуникације са Русијом о Сирији. Америчка страна оптужује Русију и Дамаск за нападе на цивилно становништво. Притом Вашингтон није испунио своје обавезе, које се наводе у споразуму. МСП Русије је саопштило да САД или нису у стању да испуне споразум са Русијом о Сирији, или никада нису ни планирале да одвоје сиријску опозицију од терористичке организације Џебхат ел Нусра.

 

Тагови: ; ;