Жестоком разменом оптужби, Хилари Клинтон и Доналд Трамп окончали су серију дебата и поставили сценографију за коначни обрачун две визије америчке будућности — на биралиштима 8. новембра.

h_53077682

Републикански кандидат Доналд Трамп шокирао је ноћас Америку одбивши да одговори на питање да ли ће прихватити резултате председничких избора  у дебати која је, после серије ниских удараца, окончана тако што су ривали напустили бину без поздрава.

 

«Рећи ћу вам то када дође време», рекао је Трамп,  одговарајући на питање модератора дебате Криса Воласа «да ли ће признати резултате избора».

 

Овакав одговор републиканског кандидата представљао је окидач за серију напада из табора демократа, а његови сарадници су, одмах након завршетка дебате, пожурили да увере америчку јавност да ће «Трамп признати резултате без проблема, јер ће победити на изборима».

 

Хилари Клинтон је оберучке прихватила овакав «поклон», цитирајући свог партијског колегу  и доскорашњег ривала Бернија Сандерса који је Трампа назвао «најгором особом која се у новијој америчкој историји кандидовала за председника».

 

Ни Хилари Клинтон из дебате неће изаћи без «ожиљака» пошто је према оценама демократама наклоњених аналитичара била прилично неубедљива у делу дебате који се односио на економски програм.

 

Расправом о америчкој спољној политици доминирале су оптужбе Клинтонове да је Русија, укључујући председника Владимира Путина, одговорна за хакерске нападе после којих је Викиликс дошао у посед докумената из њене кампање.

 

Трамп је на индиректне нападе ривалке да Русија, на овај начин помаже његову кампању, одговорио да је Путин у више наврата «надмудрио» Клинтонову, посебно у вези рата у Сирији.

Извор РТС

 

Тагови: ; ;