Овако је текла дебата узмеђу Хилари и Трампа

Модератор Крис Волас из америчке телевизијске мреже Фокс је  припремио питања на шест унапред најављених тема: амерички дуг, имиграциона политика, економија, врховни суд, спољна политика и физичка способност кандидата да се носе са теретом који носи функција председника САД.

fuacga710eecsojj3yku

02.30 – Дебата је почела.  Крис Волас представио кандидате – Хилари Клинтон и Доналда Трампа. Дуел почиње питањима о Врховном суду САД. Хилари Клинтон расправу отворила заузимајући се за права жена, ЛГБТ популације и заштите „права на којима је Америка изграђена“.

 

03.05 -Хилари Клинтон оптужила највише руске званичнике, укључујући председника Владимира Путина за мешање у америчке изборе, наводећи да су америчке обавештајне агенције потврдиле да су руски хакери предали документе Викиликсу, који их је поставио на интернет.

Клинтонова наводи да у Америци тренутно живи око 15 милиона људи који немају ваљане документе, али тврди да је готово немогуће депортовати толики број људи. „Депортоваћемо криминалце“, рекла је Хилари Клинтон, обећавајући реформу имиграционе политике.

 

03.10 –  Двадесет кандидата које ћу предложити залагаће се за конзервативно тумачење Устава, рекао је Трамп. наводећи да ће се ти кандидати залагати за даље спровођење 2, амамдмана, односно права Американаца да поседују и носе оружје.

 

03.15 – Расправа о 2. амандману једна је од кључних тачака неслагања међу председничким кандидатима, при чему Трамп подржава право Американацада носе и поседују оружје, док Хилари Клинтон жели да уведе ограничења, наводећи да је прошле године у инцидентима у којима је кориштено ватрено оружје убијено 33.000 људи у САД.

2016-10-10t040140z_1225369985_s1beugcgpwaa_rtrmadp_3_usa-election-debate

03.15 – Расправа о 2. амандману једна је од кључних тачака неслагања међу председничким кандидатима, при чему Трамп подржава право Американацада носе и поседују оружје, док Хилари Клинтон жели да уведе ограничења, наводећи да је прошле године у инцидентима у којима је кориштено ватрено оружје убијено 33.000 људи у САД.

 

03.35 – Трамп осудио мешање других држава у америчке изборе. Републикански кандидат се оштро обрушио на Клинтонову, наводећи да је Владимир Путин „надмудрио“ по сваком отвореном питању док је била државни секретар САД,

 

03.47 – Оштра расправа о правцима у којима трба да се креће америчка економија. Клинтонова предлаже план према којем економија треба да настави програм економском опоравка Обамине администрације. Трампово обећање укљућује 25 милиона нових радних места у наредних десет година.

clinton_trump_getty

03.50 – Трамп оптужио Хилари Клинтон да је за време њеног мандата у Стејт департменту „нестало шест милијарди долара“. Клинтонова узвратила набрајајући најзначајније функције које је обављала у последњих 30 година.

 

04.00 – Салва међусобних оптужби, укључујући хиљаде мејлова које је избрисала Хилари Клинтон, Трампов однос према женама.  Трамп поставио питање какоје могуће да је генерал Дејвид Патреас завршио пред судом за ствари које су Клинтоновој опроштене.

рамп оптужио Хилари Клинтон да је плаћала своје присталице да изазивају нереде на његовим скуповима.  Републикански кандидат је, такође, одбацио оптужбе везане за неприлично понашање према осам жена. Клинтонова поновила те оптужбе, наводећи да ће „бирачи знати да покажу каквог председника желе

 

04.07 – Доналд Трамп одбио да одговори на питање да ли ће признати резултате избора,наводећи да су током кампање регистроване хиљаде гласача који на то немају право. „Рећи ћу вам то када дође време“, рекао је Трамп.  Клинтонова одговорила да је став републиканског кандидата „нечувен“.

 

04.10 – Спољна политика. Клинтонова поздравила почезак ирачке офанзиве на Мосул, наводећи ипак да Америка неће слати војнике у Ирак како би се одржала стабилност после пораза Исламске државе у  том граду. Оптужила Русију и Иран да подржавају наставак грађанског рата у Сирији. „Залагаћу се успостављање зоне забрањених летова у Сирији“, рекла је Хилари Клинтон.

maxresdefault

04.13 –  „Мосул смо већ имали у својим рукама и предали смо га у време када је Хилари била у Стејт департменту…. Требала је само да ту остане“, рекао је Доналд Трамп, наводећи да ће највећи победник битке за Мосул бити Иран. Трамп је, такође, навео да је ова офанзива део кампање Хилари Клинтон.

 

04.20 – „Ви сте најопаснији човек који се у новијој историји кандидовао за председника САД, рекао је Берни Сандерс и ја се слажем са њим“, рекла је Хилари Клинтон

 

04.23 – Алеп је још једна од тема око које се Трамп и Клинтонова не слажу. Кандидаткиња демократа понавља неопходност успостављања зоне забрањених летова, док Трамп за успон Исламске државе оптужује администрацију чији је Клинтонова била део.

 

04.35 –  Серијом обећања бирачима, Хилари Клинтон и Доналд Трамп окончали су последњу дебату пред изборе који ће бити одржани 8. новембра. Кандидати демократа и републиканаца избегли да се рукују по завршетку дебате.

И за крај економија. Клинтонова тврди да је кључ успеха јачање средње класе, док Трамп сматра да је Америка у блиској прошлости закључила серију спољнотрговинских споразума на своју штету.

Извор РТС

Коментари: