У Паризу је на обали Сене свечано отворен руски духовно-културни православни центар. Градња је почела у априлу 2015 године. Центар има изглед православне руске цркве са једном великом и четири мање куполе које су покривене легуром злата и паладијума. Аутор центра је француски архитекта Жан-Мишел Вилмот.

 

52407

 

Центар су свечано отворили Министар културе РФ Владимир Медински и руски амбасадор у Француској Александар Орлов.

 

52406

 

Председник Владимир Путин је рекао да је отварање Центра потврда снаге културних и хуманитарних веза Руске Федерације и Француске и изразио очекивање да ће Центар заузети достојно место међу важним и привлачним здањима и установама Париза.

 

49c2632cf28cd95394c14ead071ad5fc

 

„Руска православна заједница је своја богослужења од 30их година прошлог века држала у подруму фабрике бицикала. А ево данас је на обали Сене засијала купола величанствене православне цркве. Она ће бити катедрални храм Руске православне цркве у Паризу. Ово су чекале генерације руских емиграната“, рекао је Епископ Богородски Антоније.

 

277168

 

Председник Руске Федерације Владимир Путин и Патријарх московски и целе Русије Кирил нису присуствовали церемонији отварања.

 

Ката

Тагови: ; ;