Хрватски посланици у Европском парламенту, предвођени Дубравком Шуицом (ХДЗ), «забројали» су се кад су најављивали засебну резолуцију којом су желели да осуде референдум у Републици Српској и «сецесионистичку политику Милорада Додика».

 

pol-propao-plan_620x0

 

 

Према сазнањима «Новости», они за овај подухват нису добили подршку осталих посланичких група, због чега ће морати да одустану од своје намере.

 

То нам је потврдио и Кристијан Дан Преда, известилац ЕП за БиХ:

 

— Европска народна партија (ЕПП) затражила је пре три недеље дебату о овој теми, али друге политичке групе у ЕП нас нису подржале. Следећег месеца имаћемо прву расправу о годишњем извештају о БиХ и сигуран сам да ће се разматрати и питање референдума — каже Преда.

 

 

После свега, огласила се и Шуица, која је изразила очекивања да ће се делови резолуције бар наћи у годишњем извештају ЕП о БиХ:

 

— Наћи ће се начин како да се Додик упозори на штетно понашање. Сигурна сам, што очекује и моја група, да ће референдум доживети осуду.

 

 

Шуица је додала да европосланици «не могу у миру и пасивно да посматрају такво понашање». Она је поновила да је референдум у БиХ био неуставан, нелегалан, правно сувишан и политички запаљив, поручивши да је то само један од показатеља нерешених односа у БиХ.

 

Званичну одлуку о Шуицином предлогу резолуције данас ће дати конференција председника посланичких група у ЕП, али је резултат већ познат — она се неће наћи пред европским посланицима.

 

 

Шуица је своје обраћање поводом неуспеха њене иницијативе искористила и да затражи већа права за Хрвате у БиХ. Она је поручила да ће Хрватска, као пуноправна чланица ЕУ, ово поставити као услов за чланство БиХ у Унији.

 

 

 

 

Извор

Тагови: ; ; ; ; ; ; ;