У Берлину је ноћас завршена нова украјинска рунда „нормандијске четворке“ и преговори о Сирији између Владимира Путина, Ангеле Меркел и Франсоа Оланда.

 

4468833

 

Руски лидер је објавио да су сви учесници, укључујући и украјинског Председника Петра Порошенка, изразили приврженост споразуму Минск-2 из фебруара 2015 године. Додао је и да је постигнут договор да се прошири мисија ОЕБС у Донбасу како би могла да се усредсреди на повлачење трупа и тешког наоружања са линије фронта.

 

Меркелова је нагласила да у оквиру „возног реда“ за Донбас мора бити донет закон којим би му Украјина гарантовала посебан статус.

 

Порошенко је открио да у Берлину нису потписана никаква документа и да је постигнут усмени договор да се рад у вези овог проблема настави. По његовом мишљењу, то би требало да буде завршено до краја новембра и тај документ ће се тицати улоге ОЕБС, питања руско-украјинске границе, линије разграничења и повлачења трупа. Он је једини и помињао договор о томе да у Донбас дође полицијска мисија под окриљем ОЕБС.

 

Меркелова је рекла да је договорено успостављање додатне четири зоне раздвајања снага у Донбасу, поред већ постојеће три.

 

Говорећи о сиријском делу преговора, Меркелова је оценила да је у Сирији без примирја немогуће раздвајање терориста од цивила. Председник Путин се са тим не слаже. Он сматра да је неопходно да Американци одраде свој део посла да би дошло до раздвајања „умерене опозиције“ од терориста.

 

Меркелова је истакла да је њен и Оландов разговор са Путином о Сирији био оштар, а Оланд сматра да догађаји у Алепу спадају у ратне злочине и затражио да у том граду престану бомбардовања. На то му је Путин одговорио да је могуће даље продужавање прекида ватре у Алепу, али да паузе могу трајати до новог активирања терориста у Алепу.

 

Ката

Тагови: ; ; ; ;