САД дижу руке од Алепа иако знају да то знатно повећава шансе сиријске регуларне армије да добије рат. Уз то, то би била прва велика блискоисточна победа Владимира Путина над САД и њиховим западним и арапским савезницима.

 

1104908760

 

„САД више немају ресурсе који би им били потребни да остваре успех у Алепу. Зато су одлучиле да дигну руке од тог града и да се преоријентишу на ирачки Мосул”, пише коментатор Frankfurter Allgemeine Zeitung Рајнер Херман, додајући да устаници у Алепу које подржавају САД нису добро наоружани да би се носили са сиријском армијом и руским Ваздушно-космичким снагама.

 

Од исхода битке за Алеп зависи будућност целе Сирије и зато ће Москва бити спремна на уступке тек када Асадов режим успостави контролу над тим градом.

 

„Американци рачунају да ће им победа над «исламском државом» у Мосулу компензовати пораз од Русије у Алепу. Вашингтон више у Сирији не располаже могућностима које би му гарантовале успешан исход. Јер, чак и да САД одлуче да додатно наоружавају устанике, доставити то оружје у Алеп више није могуће”, пише новинар.

 

Немачки лист тврди да Вашингтон неће ићи на нове санкције против Русије јер би у том случају морао да посегне и за санкцијама против Саудијске Арабије због ратних злочина које је починила у Јемену.

 

„Увођење зоне забране летова на северу Сирије није могуће јер би обарање макар једног руског авиона Москва сматрала објавом рата”, закључује лист.

 

Ката

Тагови: ; ;