Непознати починилац или више њих синоћ су оскрнавили споменик првом светском комсонауту Јурију Гагарину, а који се налази у Радовићима код Тивта.

 

gagarin

 

Споменик који је дело руског вајара Вадима Кирилова из Москве, гађан је по свему судећи, плодовима шипка јер су на белом камену од кога је израђен Гагаринов лик, примјтне карактеристичне мрље које оставља кора од шипка.

 

«Вијести» је о овом инциднету обавијестио словеначки бизнисмен Јуст Ругел, председник Друштва руско-словеначког пријатељства и НВО «Врхуннци руске цивилизације», а који је на делу свог имања уз Улицу Николе Тесле у Радовићима и подигао споменик Гагарину.

 

«Мрље на споменику приметио сам јутрос. Неко је споменик бесомучно и са више страна, гађао зрелим плодовима нара. Мислим да је то крајње непирмерено јер је реч о спомен обележју човеку који својим делом није задужио само Русе, већ и комплетан људски род», казао је Ругел који је овај инцидент пријавио и тиватској полицији.

 

Спомен обележје у Радовићима први је и једини монумент који је у Црној Гори подигнут хероју Совјетског Савеза Социјалистичких Република, космонауту Јурију Алексејевичу Гагарину.

 

Споменик је свечано откривен 12. априла ове године, на 55-ту годишњицу Гагариновог историјског лета свемирским бродом «Восток 1» у орбиту око планете Земље, 12. априла 1961. године.

 

 

ВИЈЕСТИ

Тагови: ; ;