Централна команда војске САД, која је одговорна за дејствовање авијације своје коалиције, изгледа да покушава да избегне одговорност за напад на Хасаџик, каже званични представник руског Министарства одбране генерал-мајор Игор Конашенков.

 

csm_sirija-bombardovanje_d69a9e2901

 

«Покушај врха војног одељења Краљевине Белгије да скрене пажњу јавности са трагедије, користећи само бесмислено љубазно професионално оправдање, дубоко збуњује. То указује или на недостатак потпуног разумевања господина Вандепута или могућност да америчка Централна команда покушава да избегне одговорност за смрт шест сиријских цивила погинулих током бомбардовања», рекао је он.

 

У уторак је бомбардовано сиријско село Хасаџик у провинцији Алеп. Током ваздушног напада је погинуло шесторо људи а четворо је повређено. Две куће су потпуно уништене.

 

Руски системи ПВО су у Сирији тог дана приметили два белгијска ловца Ф-16. У том моменту на тој локацији није било авиона руског и сиријског ваздухопловства.

 

Министар одбране Белгије Стевен Вандепут је рекао да авијација његове земље није гађала Хасаџик и затражио извињење од Русије.

 

Руско министарство одбране је послало белгијској страни исцрпне податке контроле сиријског ваздушног простора који потврђујући напад белгијске авијације на село.

 

У петак је Министарство спољних РФ послова позвало на разговор белгијског амбасадора у Москви и уручило му све релевантне документе.

 

 

Ката

Тагови: ; ; ; ;