Косовска полиција није дозволила дечјем аматерском позоришту «Јанићије Поповић» Дома културе из Грачанице да уђе у Македонију на прелазу «Ђенерал Јанковић». Како су рекли у косовској полицији, улазак није омогућен због непотпуне документације.

gracanica

Деца из аматерског позоришта и радници Дома културе «Грачаница» чекали су три сата на прелазу да би им полиција забранила улазак и удаљила их од контролног пункта, наводи се у саопштењу Дома културе.

 

Главно образложење је било да су за седморо деце неопходни пасоши и да не могу прећи у Македонију са косовским «екстрактом», иако је са том истом документацијом позориште, прошле године, без проблема путовало у Македонију и играло представе у Тетову и Куманову.

 

Према важећим косовским правилима, са овом документацијом је могуће прећи у Македонију, а са преласком се сложила и македонска полиција, а интервенисали су и српски представници у косовским институцијама.

 

«На крају је полицајац донео папире и тражио да их вођа пута Срећко Тодоровић потпише и да после тога могу да путују. Када је потписао, упитао је полицајца ‘сада настављамо пут у Македонију’, полицајац је одговорио ‘не, враћате се назад’. Тако, косовски полицајац, није оставио било какву могућност да деца из Грачанице отпутују у Македонију», наводи се у саопштењу.

 

Дом културе «Грачаница» истиче да је то «брутална дискриминација, злоупотреба и превара од стране службеног лица, које је самовољно и без икакве потребе понизило децу и уметнике».

 

Представа «Школско звонце» имала је заказано гостовање у Валандову и Ђевђелији у Македонији.

 

 

РТС

 

 

 

Тагови: ; ;