Председнички кандидат Демократске странке, Хилари Клинтон је случајно открила поверљиве информације о нуклеарном арсеналу САД у председничкој дебати одржаној у среду у Лас Вегасу (Невада). Ово је објавио  у четвртак канал Фок Њувс,
hillari_klinton

Током расправе, Клинтонова је рекла да  њеном главном ривалу у председничкој трци – Републиканцу  Доналду Трампу — не могу да верују да би му поверили контролу нуклеарног оружја САД.

 

» Када председник издаје налог, налог се  мора извести, — рекла је бивши државни секретар САД. – Од налога до извршења  потребно је око четири минута  за покретање нуклеарног оружја од стране оних који су одговорни за то . И то је разлог зашто је 10 људи који носе ту застрашујући одговорност, извело тај  без преседана корак, да у јавност изнесу изјаву о недопустивости да  нуклеарни кодови буду поверени Доналду Трампу и тиме му дата могућност да држи прст на нуклеарном дугмету. «

 

Фок Невс напомиње да информације које је изнела Клинтонова, највероватније, нису смеле бити пласиране у  јавност. Како је истакао канал Фокс Њувс, критичари, укључујући и бивше раднике обавештајних служби, су мишљења да такви детаљи о времена које је потребно за могућност одмазде и напада су: » заштићени подаци.»

 

«Да ли су „четири минуте“ истина или не, све што се односи на могућност одговора на нуклеарну претњу су строго чувана тајна,» — рекао је бивши радник Афричке команде (АФРИЦОМ), америчких оружаних снага Дон Магур.

 

Према његовим речима, Клинтоновој је битније  «да покаже да је имала приступ информацијама када је била државни секретар, и да се стекне утисак да има одговоре на питања, него да ради на заштити података.»

Тагови: ; ;