ОЕБС је  независна институција, која би требала да  вршити надгледање обе стране у сукобу у испуњавању Минск споразума, и  не постоји никакав разлог да ти посматрачи буду наоружни. Према речима председнице Савета Федерације Русије Валентин Матвијенко, «Посао ОЕБС -а је да раде на поштовању и успуњавању договореног  у Минску.

823969

«Али, видимо да  скоро свакодневно украјинска страна наставља да пуца на цивиле у Доњецку и Луганску, где људи умиру сваки дан,» — додао Матвиенко.

 

«Према нашим подацима, провокације највећим делом долазе из Кијева и друга страна се само настоји заштити», — рекла је она, предлажући  да се упореди војни потенцијал страна у сукобу: «Професионална војска са једне стране у супротности са људима који бране своју земљу.»

 

Председница  Савета федерације напоменула је да  украјинско руководство није спремно да седне за преговарачки сто са својим грађанима.

 

«То нису сепаратисти, они само бране  интересе Доњецк и Луганск Републике. Они морају да  имају право на само-избор снаге, већу аутономију, могућност да говоре на руском језику са својом децом. То су нормални, цивилизовани услови, али Кијев не жели дијалог, он наставља да мисли да је у рату, решење сукоба «, — рекла је она.

Тагови: ; ; ;