Проширене санкције Украјине против Русије ступиће на снагу 31. октобра 2016. године, наведено је у указу украјинског председника Петра Порошенка.

 

ua-ru

 

Украјина је у септембру 2015. године увела рестриктивне мере против руских физичких и правних лица. Различите врсте санкција — од забране уласка у земљу и заплене имовине до забране економске активности на територији Украјине — уведене су на период од годину дана. У октобру је председник Украјине проширио санкциони списак и продужио дејство рестриктивних мера на још годину дана. Генерално гледано, санкције су погодиле око 700 физичких и више од 270 правних лица. Међу компанијама које су се нашле под ударом санкција су „Башњефт“, „Рособоронекспорт“, авио-компанија „ЈуТ ер“, „Ростех“, „Русал“, ОАК, а такође и руски платни системи.

 

Према речима члана комитета Државне думе за међународне послове Сергеја Железњака (Јединствена Русија), одлука Кијева да уведе појачане санкције против руских физичких и правних лица довешће украјинску привреду у ћорсокак.

 

Са друге стране, први заменик шефа економског комитета Савета Федерације Сергеј Калашник верује да забрана активности руских платних система на територији Украјине такође није имала значајан и негативан утицај на руски бизнис.

 

 

Тагови: ;