У Босни и Херцеговини „никао“ је први арапски град, под називом Рисорт Осеник, где су власници свих кућа Арапи, а за време летње сезоне улаз Босанцима у град је забрањен, наводи портал „Бизнисинфо“.

Реч је о првом насељу у БиХ затвореног типа, које је ограђено високом оградом и има приватно осигурање, преноси Индекс.

 

У њему тренутно има око 160 кућа, уз велики број пратећих садржаја, а у средини града се налази велико језеро.

 

Током лета, Босанци у град не могу ући осим ако тамо раде као конобари, спремачице, агенти осигуравајућих кућа и слично.

 

„Власници кућа су Арапи и они не желе да се мешају са локалним становништвом. Имају своје обичаје кад је реч о облачењу, понашању, обављању молитви и слично, и не желе да их у томе ико омета или чудно посматра“, каже неименовани извор за бизнисинфо.

 

Због тога је, додаје исти извор, тај град идеалан за њих, јер се ту осећају као код куће, а једина необичност је то што су свуда около вода и зеленило.

 

Они ће у том граду проводити летње месеце у пријатним климатским условима, а потом ће се враћати у своје домове, каже неименовани извор, наводећи да су куће продаване по цени од 150 до 160 хиљада евра при чему нису ни биле нуђене на тржишту БиХ, али да у Кувајту, одакле је власник, „нису силазиле с ТВ-а“.

 

Пројекат изградње насеља које ће моћи да пружи смештај за 1.125 туриста покренут је 2013. године, а коштао је око 50 милиона ковертибилних марака.

 

Насеље је отворено у октобру прошле године, наводи Индекс.

 

 

 

Тагови: ;