Чувени музичар и текстописац уклонио је и једину назнаку са свог сајта да је овогодишњи добитник Нобелове награде за књижевност.

 

dilan

 

Бобу Дилану је требало скоро седам дана да призна да је овогодишњи добитник Нобелове награде за књижевност, а чак и тада учинио је то на необичан начин. На званичном сајту познатог америчког музичара великим словима је писало да је Дилан овогодишњи добитник Нобелове награде за књижевност, али убрзо је то признање уклоњено.

 

Та једна реченица је било једино јавно Диланово оглашавање поводом освајања престижне награде. Шведски таблоид „Афтонбладет” први је приметио ово признање, назвао га „знаком живота” чувене фолк иконе, и објавио вест о допуни у биографији на његовом званичном сајту.

 

С друге стране, Дилан, иако свестан и поносан на своју заоставштину, увек је одступао од покушаја других да га учине нечим што он не жели да буде, оценио је „Гардијан”, извештавајући о уклањању додатка са сајта да је овогодишњи Нобеловац.

 

За сада није познато да ли је овај чин резултат грешке у уређивању сајта кантаутора или је то свесна одлука певача да покаже да на неки начин одбија Нобелову награду.

 

Подсетимо, Нобелов комитет је данима покушавао да ступи у контакт са музичарем и да га и званично обавести о награди, али Дилан није одговарао. Секретаријат комитета је писао и његовим сарадницима, менаџеру и представнику за медије, али они су само учтиво одговарали да су примили дописе.

 

Организатори доделе награда још нису ступили у контакт са Диланом и не знају да ли ће он присуствовати церемонији уручења признања 10. децембра у Стокхолму, пренео је Ројтерс.

 

Вест да је Боб Дилан добитник Нобелове награде за књижевност изазвала је бурне реакције у светској јавности. Док једни сматрају да је рокенрол песник са пуним правом „прешишао” велике и значајне писце, други сматрају да није у реду то што је један кантаутор награђен овим важним признањем, оценио је Би-Би-Си.

 

Многи светски медији подсетили су да је Дилан 1965. године на једној конференцији за новинаре на питање да ли себе сматра певачем или песником одговорио: „Себе доживљавам као некога ко игра и пева.”

 

Многи његови обожаваоци су написали на друштвеним мрежама да сматрају да би Дилан требало да се награде одрекне, али чак и када би то хтео, Нобелов комитет то не занима, јер се Нобелове награде додељују људима који се апсолутно ни не питају да ли их желе или не, и за сада не постоји опција да их се „одрекну”.

 

 

ПОЛИТИКА

Тагови: ;