Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је стварање Српске и конституисање Скупштине српског народа у БиХ 24. октобра 1991. године историјски догађај важан за освајање слободе коју су Срби у моменту распада бивше Југославије сматрали примарним политичким интересом.

 

dodik

 

«Одржати седницу Скупштине у моменту када се на простору бивше Југославије дешавао распад био је дубоко визионарски политички потез оних који су тада о томе одлучивали», рекао је Додик Срни, поводом 25 година од проглашења Скупштине српског народа у БиХ.

 

Председник Српске наводи да је Скупштина, као највиши законодавни политички орган, доносила најважније одлуке и да је поносан на то што је од почетка био њен члан и на неки начин сведок стварања и доношења свих тих аката.

 

«Народна скупштина Републике Српске је чином стварања и својим деловањем у различитим фазама — у рату, послератној изградњи и сада у обнови Републике Српске и њеном јачању, незаобилазан институционални капацитет и фактор», рекао је Додик.

 

Он истиче да је обавеза свих садашњих и будућих генерација да јачају капацитет, значај и дигнитет Народне скупштине Републике Српске.

 

Скупштина српског народа у БиХ основана је 24. октобра 1991. године, након што су 14. октобра српски посланици прегласани у Скупштини тадашње СР БиХ.

 

 

РТРС

Тагови: ;