Конституисање Скупштине српског народа у БиХ 24. октобра 1991. године у Сарајеву велики је дан у историји српског народа на просторима БиХ, сигурно један од три најважнија догађаја у историји стварања Републике Српске, изјавио је Срни Момчило Крајишник, који је тада изабран за председника Скупштине.

 

krajisnik-2

 

Крајишник, који је и председник Асоцијације стваралаца Републике Српске, рекао је поводом 25 година од проглашења Скупштине српског народа у БиХ, која је касније постала Народна скупштина Рерпублике Српске, да је тада српски народ преко својих представника — посланика изабраних на првим демократским изборима у Парламент БиХ одлучно рекао «не» мајоризацији која је била на делу.

 

Према његовим речима, није то била одлука само посланика него цијелог српског народа у БиХ.

 

«Тада смо сви ми Срби били `једна партија` у којој су били потомци и партизана и четника, али само судбином распоређених у различитим политичким странкама. Јединствени и сложни, пре тога одбацивши све наше поделе, створили смо основу за оснивање Републике Српске», истакао је Крајишник.

 

Конституисању Скупштине српског народа у БиХ присуствовало је 77 српских посланика изабраних у Скупштину Социјалистичке Републике /СР/ БиХ, од тога 72 из Српске демократске странке, један из Српског покрета обнове и четири из Савеза реформских снага.

 

Крајишник наводи да се са 24. октобром 1991. године у исту раван могу ставити само 9. јануар 1992. кад је основана Република Српска и 6. мај 1993. године, кад је одбијен Венс-Овенов план, односно кад је одбрањена Републике Српска.

 

«Судбина је хтела да су се сва ова три догађаја десила на три велика хришћанска празника. То је можда и одговор како су `западни Срби` успели, без ичије помоћи на земљи, добити своју државу и то без велике важности да ли је државом, мањим ентитетом или само Републиком Српском звали», рекао је Крајишник.

 

Он наглашава да 24. октобар сигурно заслужује да буде уврштен у календар у коме се налазе значајни датуми из историје Срба на просторима БиХ.

 

 

 

Тагови: ; ;