У ноћи на суботу 22 октобра полиција Сан Франциска спречила је активисте за независност Калифорније да изстакну банер са позивом на побољшање односа са Русијом. Према речима лидера покрета Yes California Луиза Маринелија власти су и раније знали за ову акцију иако су о њој били обавештени само поједини амерички новинари.

 

 

kalifornija-2

 

«Већ смо били на лицу места и спремали се да поставимо банер кад се појавио полицијски официр који је био на тајном задатку и питао «Шта је ово»?. Он је већ почео да говори да су «они овде» и о рацији. То је говорило да они већ знају о акцији што је чудно јер смо ми говорили само са појединим медијима. Испоставило се да амерички медији сарађују са властима»- рекао је Маринели.

kalifornija-3

 

 

 

Он је додао да је Калифорнија за грађење мостова а не зидова.

 

«Ми желимо деескалацију сукоба. Видимо како америчке власти говоре да треба да се припремимо за нуклеарни рат. Такав разговор између две нуклеарне силе је ужасан. Људи не знају да је свака ракета лансирана у небо опасност за све»- рекао је Маринели.

 

kalifornija-4

 

Други лидер покрета рекао је да би било најбоље за све да се види «ко су нам прави пријатељи».

 

Тако је било планирано да на банеру високом 9 метара у центру Сан Франциска стоји натпис «Калифонрија и Русија заувек пријатељи».

 

Раније је Маринели у изјави за РТ саопштио да многи становници Калифорније се не мире са америчком пропагандом, да желе незацисност, сарадњу са Русијом и да се не боје реакције Вашингтона.

 

Калифорнија планира да 2019 године одржи референдум о независности од САД.

Тагови: ;