Душан Павловић, сведок и експерт на суђењу генералу Ратку Младићу, гостујући у емисији «Људовање» Радио-телевизије Републике Српске говорио је о сведочењу и догађајима у Сребеници јула 1995. године

 

pavlovic-srebrenica

 

Павловић је рекао да су припадници тзв. Армије БиХ под командом Насера Орића на подручју Подрињу починили страшан злочин у којем су «побили све што су стигли да побију- жене, деце, старце…».

 

Да су стигли да убију 5.000, убили би 5.000. Не причамо о статистици, већ о карактеру злочина. Врло мали број српских заробљеника је преживео и врло мали број њих је после размењен жив. Чак и они који су заробљени, који нису убијени на лицу места — цивили и они који су били у сеоским стражама — страдао је после мучења у затворима у Сребреници и приватним затворима. Јако мали број њих је размењен — рекао је Павловић, који је и бивши шеф Сектора за тражење, идентификацију и ексхумацију у Институту за нестале особе БиХ.

 

Павловић је рекао да је контраофанзивом Војске Републике Српске у рано пролеће 1993. године, Сребереница фактички војно поражена.

 

Сребреница је тада требала да падне, али су наступиле на сцену међународне снаге и међународни представници и донесен је споразум о демилитаризацији. Сефер Халиловић у својој књизи «Лукава стратегија» пише, а постоје и документи о томе, да је он након постигнутог споразума одмах контактирао Насера Орића и јасно му ставио до знања да не сме да преда ниједан комад исправног оружја или муниције Уједињеним нацијама — навео је Павловић

 

 

РТРС

Тагови: ; ; ; ;