Утовар робе међународни, а преводилац није потребан јер је и тако све јасно. «Даваи, даваи» — вичу и Срби и Руси.

 

 

 

Државној акцији прикупљања хуманитарне помоћи, прикључиле су се и приватне фирме и све само не равнодушни Срби. Прикупили су 44 тона помоћи за Сирију! Списак ставки је прилично импресиван — 98 различитих ствари — биљно уље, шећер, брашно… На сваком од њих написано да је произведено у Србији. Затим, одећа, обућа, вреће за спавање, топла ћебад, генератори.

 

 

Војни транспортни авион испоручио је Сирији и најважнију ствар — лекове. Пре свега препарате који су неопходни за пружање хитне медицинске помоћи.

 

Помоћ су Срби сами предложили, а о томе шта послати Сирији консултовали су се са сиријском и руском страном. При утовару робе на нишком аеродрому су били заједно и заменик министра одбране Србије и амбасадор Русије у Србији.

 

«Сама Србија је у више наврата била у сличној ситуацији и људи овде разумеју колико је сиријском становништву сада потребно помоћи», рекао је Александар Чепурин.

 

 

Руски Ил-76 из Србије слетео је на аеродром Хмејмим. Овде се формирају хуманитарне колоне и одређује шта тачно и у које подручје доставити. Шећер се, на пример, доставља упакован у тзв. индивидуалним хуманитарним пакетима. Што се тиче брашна — оно се шаље у фабрику, а избеглицама ће се дистрибуирати готов хлеб.

 

Србија је трећа на листи земаља које су понудиле и доставиле помоћ у Сирију. Још четири земље — Кина, Азербејџан, Индија и Казахстан обећавају да ће ускоро послати помоћ.

 

 

 

Тагови: ; ; ; ; ; ; ; ;