Министарство одбране Русије саопштило је да је у ваздушном нападу на посмртну поворку у Ираку, који је извела коалиција на челу са САД, убијено више десетина људи, међу којима има жена и деце.

 

konasenkov-2 конашенков

 

Портпарол Министарства одбране генерал мајор Игор Конашенков изјавио је да тај напад, до кога је дошло у граду Дакуку, „има све карактеристике ратног злочина”.

 

Он је навео да је руска обавештајна служба 21. октобра забележила ваздушни напад два авиона на насеље Дакук, које се налази на 30 километара јужно од Киркука, где према подацима Министарства одбране Русије нема бораца Исламске државе.

 

Судећи по изјавама очевидаца, авијација коалиције је посмртну поворку помешала с терористима. Погинуле су десетине ирачких цивила, међу којима жене и деца. Ми смо више пута напомињали да овакви смртоносни напади на цивилне пунктове, који имају све одлике ратних злочина, за авијацију међународне коалицији постају, практично, свакодневна рутина, рекао је Конашенков, преноси АП.

 

Градоначелник Дакука Амир Ходакрам потврдио је за АП да су авиони бомбардовали посмртну поворку у центру града и да је том приликом погинуло 17 особа, углавном жене и деца, а 50 људи је рањено.

 

АП није успео да добије коментар тог догађаја од команде америчке војске у Багдаду – преноси Фонет.

 

 

 

 

 

Извор

Тагови: ; ; ;