Хакери из «Сајбер Беркута» су успели да приступе документима Националног фонда демократије (НЕД) из САД-а који садрже информације да у припреми многих материјала антируских медија учествује амерички новинар  Дејвид Сетер који, како је утврђено ради за америчке обавештајне службе и одржава блиске везе са шефом фонда Hermitage — Вилијамом Браудером.

 

fotolia_72195839_subscription_monthly_m-2

 

Из објављених докумената види се да је у само у првих десет месеци 2016. године по наруџбини Сетера припремљено 24 новинарска материјала у неким већим руским медијима. Такође се наводи да је још 6 чланака у припреми или се већ налази спремно за објављивање.

 

Најчешће се у чланцима које је наручио сетер помињу Владимир Путин, Сергеј Шојгу, Сергеј Чемезов, отац и син Воробјев, браћа Ротенберг и други познати Руси. Ова документа која наручује Сетер плаћа НЕД. Финансијски извештаји су веома детаљни.  Један од њих садржи информације да Сетер  потрошио 11.50 долара на телефонске разговоре.

 

«Материјали НЕД-а указују да Вашингтон покушава да уради све да подрије политичку ситуацију у Русији и организује исти хаос који смо прежовели овде у Украјини 2013.», коментарисао је «Сајбер Беркут».

 

 

Хакери су додали да се из извештаја види да је Давид Саттер «веза» између Фонда за демократију и бројних руских медија.

 

 

 

 

Тагови: ; ; ; ; ;