Улазак турских трупа у Сирију је отворена агресија са којом ће се сиријска војска борити свим расположивим средствима, наводи се у саопштењу војне команде сиријске армије.

 

1474422254

 

 

«Присуство турске војске у Сирији је неприхватљиво и оно представља агресију. Супротставићемо им се као агресорима свим расположивим средствима», пише у саопштењу.

 

 

Команда сиријске војске је упозорила да акције турског председника Тајипа Ердогана представљају кршење суверенитета Сирије које са собом носи само ескалацију сукоба.

 

«Постало је јасно да је успех сиријске војске, посебно у Алепу, уништио Ердоганове снове, због чега појачава агресију на Сирију», примећено је у документу.

 

 

Раније су представници курдског герилског покрета обавестили о уласку 20 тенкова турске војске који покривају напредовање радикалних група ка селу Тел Рифат.

 

У четвртак је турски генералштаб саопштио о ликвидацији 160-200 припадника курдских снага самоодбране, али је команда сиријске војске приписала Анкари одговорност за смрт 150 цивила у ваздушним нападима северно од Алепа, изјављујући спремност да обори турске борбене авионе изнад Сирије.

 

Представник курдске милиције је рекао за РИА Новости у четвртак да су милитанти «ИД» прешли у офанзиву на курдске положаје у селу Хасаџик и његовој околини после ваздуших удара коалиционих авиона на чијем је челу САД. У исто време, под окриљем турске артиљерије у офанзиву против Курда, са друге стране Хасаџика, кренула је такозвана Слободна сиријска армија.

 

 

Тагови: ; ; ; ; ; ;