У Приштини је данас почео 93. семинар „Роуз Рот“ у организацији Парламентарне Скупштине НАТО-а, на којој ће учествовати посланици из 21 земље-чланице НАТО-а и земаља-партнера.

 

NATO нато

 

Потпредседник ПС НАТО-а Паоло Али је изразио жаљење што су делегација Србије у Парламентарној Скупштини НАТО-а и шеф српског преговарачког тима Марко Ђурић отказали своје учешће на овом семинару у Приштини, али је истакао да ће и у будућности бити прилика за нове сусрете с њима, преноси портал „Е-Вијести“.

 

У Канцеларији за КиМ навели су јуче да је преко МСП-а отказано Ђурићево учешће на том скупу због важних обавеза које има током викенда. Како су навели, разлог што директор Канцеларије за КиМ не може данас да буде у Приштини је тај што ће бити у Новом Саду на заједничкој седници републичке и покрајинске владе. Али је оценио да је семинар „Роуз Рот“ „историјски“, јер се по први пут одржава у Приштини и поручио да је будућност Косова у евроатланским интеграцијама, навела је агенцција „Анадолија“. Он је рекао да је охрабрен „позитивним развојем у Приштини“, као и дијалогом са Београдом, оцењујући и да је на Косову стање са аспекта безбедности „уопштено гледано стабилно, иако има одређених изазова“. Такође је рекао и да НАТО наставља да игра важну улогу у региону и да све стране признају да је присуство Кфора на Косову од „животног доприноса за мирно и безбедно окружење“.

 

На семинару „Роуз Рот“, који ће трајати три дана, учествује око сто учесника, укључујући и готово 70 посланика из 21 земље-чланице НАТО-а и земаља-партнера.

 

Главна тема семинара је, како се наводи, евроатлантска перспектива «Косова», а посланици ПС НАТО-а размотриће политичку, социоекономску и безбедоносну ситуацију на «Косову», перспективу економске сарадње у региону, као и реакције земаља Западног Балкана на претњу међународног тероризма и на мигрантску кризу.

 

Шефица Канцеларије Европске уније на Косову Наталија Апостолова је, говорећи о европској перспективи «Косова», истакла да је ступио на снагу Споразум о стабилизацији и придруживању и да ће од њега бити много користи. Она је подсетила да су «Косову» остала још два критеријума за добијање либерализације визног режима, а то су ратификација споразума о демаркацији границе са Црном Гором и борба против корупције. Кадри Весељи, председник такозване Скупштине Косова, изнео је тврдњу да грађани «Косова» подржавају евроатлантске интеграције и нагласио да «Косово» жели да буде део НАТО-а.

 

Весељи је навео да је»Косово» мултиетничка држава и да су „све заједнице политички представљене“, те да је «Косово» опредељено да се бори против политичке корупције и организованог криминала, као и против тероризма.

 

 

Према његовим речима, «Косово» није, нити ће бити извор терориста, а „постојеће религије на «Косову» су основ сарадње, а не ширења мржње“.

 

 

Он је поручио да ће демаркација свакако бити завршена, а за трансформацију такозваних Безбедоносних снага Косова у Оружане снаге рекао да је «Косово» спремно, али да је потребан, како каже, консензус унутар «Косова» и са партнерима.

 

 

 

Извор

Тагови: ; ;