Републикански председнички кандидат Доналд Трамп поручио је да ће донети промене у «поквареном систему» у Вашингтону и у данашњем говору представио план за својих првих 100 дана на власти, уколико буде изабран за председника САД 8. новембра.

tramp-1

Амерички милијардер, који је магнат у области некретнина, обећао је да ће «исушити мочвару у Вашингтону» и на њено место поставити «нову владу која припада народу, коју је дао народ и која је за народ», алудирајући на чувено обраћање председника Абрахама Линколна током америчког грађанског рата 1863, наводи АФП.

 

«Промена мора да дође изван нашег веома поквареног система. Наша кампања представља ону врсту промене која се дешава једном у животу», рекао је Трамп пред неколико стотина присталица.

 

АФП наводи да је Трампов говор трајао 45 минута, да се радило о унапред припремјеном тексту, а не о уобичајеним Трамповим импровизацијама, и да је у њему изнео предлоге за својих првих 100 дана на власти.

 

Трамп је обећао да ће обезбедити «најмање 25 милиона послова за једну деценију», да ће «обуздати илегалну имиграцију, наметнути временска ограничења Конгресу, поново испреговарати Северноамерички споразум о слободној трговини и повући потпис председника Барака Обаме на реформу здравствених услуга».

 

Он је такође казао да ће «обуставити плаћања милијарди долара за програме УН за борбу против климатских промена» и искористити уштеђени новац «за сређивање водене и еколошке инфраструктуре Америке».

 

«Ја нисам политичар и никада нисам желео то да будем. Али, када сам видео у каквим је проблемима наша земља, осетио сам да морам да делујем», рекао је Трамп.

 

 

РТС

Тагови: ;