Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да је недопустиво формирање обавештајне војне службе у оквиру Оружаних снага БиХ, истичући да су за безбедност у Републици Српској задужене институције тог бх. ентитета.

 

Милорад-Додик

 

 

Додик је навео да представници Савеза за промене предлажу да у оквиру Оружаних снага (ОС) БиХ буде формирана обавештајна служба, која би се, како је навео, бавила праћењем цивила.

 

«То је недопустиво, а овако нешто је предложио парламентарни војни повереник (Бошко Шиљеговић). То су ствари које нису потребне Републици Српској и немогуће је дозволити да се овако понашају, јер је за безбедност Српске одговорна њена власт», рекао је новинарима Додик у Залужанима код Бањалуке.

 

 

Према његовим речима, увођење нове надлежности у Оружане снаге БиХ представља директно угрожавање безбедности Републике Српске.

 

«Република Српска нема ништа од безбедносних структура на нивоу БиХ. Обавештајна служба БиХ (ОСА) је искључиво у функцији лидера СДА Бакира Изетбеговића», оценио је Додик.

 

 

Председник РС још је оптужио СДС да «наставља са политиком криминализације друштва», а да при томе, како је нагласио, немају никаквих доказа.

 

«О овоме говоре особе блиске људима који су били део организованог криминала. Ако кадрови СДС-а, који су власт на нивоу БиХ — (министар спољне трговине) Мирко Шаровић, (министар безбедности) Драган Мектић и други причају о поштењу, онда је јадно поштење на овим просторима», навео је Додик.

 

 

Додик је данас у Залужанима код Бањалуке посетио напуштену касарну која би требало да постане центар за обуку припадника Министарства унутрашњих послова РС.

 

 

 

 

 

Извор

Тагови: ; ; ;