Друштвена мрежа «Фејсбук», која је суспендовала профиле и обрисала странице корисника због фотографија генерала Ратка Младића, бившег председника Републике Српске Радована Караџића и милешевске фреске «Белог анђела», образложила је да је то учинила јер фотографије «шире мржњу и нетрпељивост».

 

fejsbuk

 

Администратор Фејсбук странице «Србин инфо» Дејан Златановић рекао је да је њихова страница цензурисана само зато јер је поделила текст о суђењу Ратку Младићу.

 

Златановић је објаснио да му је прво стигла привремена суспензија налога иза кога стоји његово име као администратора, а по истеку суспензије примио је и опомену за искључење због објављеног статуса са фотографијом «Белог анђела» — чувене фреске из Милешеве, преносе «Вечерње новости».

 

«Објашњење, које сам добио, гласило је да је у случају `Белог анђела` реч о неприкладном садржају», навео је Златановић.

 

Администратори, који су се суочили са истим проблемом, сумњају да је реч о агресивној кампањи бошњачких и хрватских удружења који су, вероватно, затрпали администрацију «Фејсбука» великим бројем жалби у којим се наводи да су фотографије ратних лидера Републике Српске «говор мржње».

 

На покушај «Новости» да путем мејла контактирају администраторе у седишту «Фејсбука», стигао је одговор да питање могу поставити само јавно на Фејсбук профилу листа.

 

 

РТРС

Тагови: ; ;