Поводом пете годишњице од убиства либијског лидера Муамера Гадафија, његов брат Ахмед Гадафи рекао је да је Запад уништио земље попут Ирака, Сирије, Либије и Јемена због тога што су одржавале добре односе са Русијом.

 

ahmed-gadafi

 

Ахмед је у интервјуу за РТ рекао да је Муамер Гадафи такође настојао да уједини афричке земље, што је послужило као један од већих разлога да се те земље униште, јер је таква иницијатива протумачена као потенцијално ограничавање доступности афричком богатству.

 

«Пре пет година у Либији се догодио злочин, за који су одговорне западне земље. Желимо да се спроведе истрага, с обзиром да је НАТО извршио офанзиву на нашу земљу, због чега је погинуло 30.000 људи», истакао је Гадафи.

 

«Пет година је прошло од тог тренутка, а Савет безбедности није за све то време упутио ниједну комисију да истражи случај. Захтеваћемо истрагу од новог генералног секретара УН», поручио је Ахмед Гадафи.

 

Нагласио је да је и сам председник САД Барак Обама изјавио да је његова највећа грешка била свргавање режима у Либији, што су речи председника земље која је чланица Савета безбедности УН, пренео је Спутњик.

 

«Чак је и британски парламент потом потврдио да се у Либији револуција није одвијала, већ да је у питању била заблуда», додао је Гадафијев брат.

 

 

 

 

РТС

Тагови: ; ; ;