На два фронта рано јутрос почела нова офанзива курдских снага за ослобађање Мосула од џихадиста. У операцији за ослобађање Мосула учествује и више од 25.000 ирачких војника, као и авиони коалиције окупљене око САД.

iracke-jedinice

Курдске снаге покренуле су нову офанзиву на ирачки град Мосул, у склопу великог плана за ослобађање тог града од екстремиста Исламске државе.

 

Амерички министар одбране Ештон Картер стигао је у Ербил да би се уверио како напредују борбе против ИД на северу Ирака. Претпоставља се да ће један од задатака америчког званичника бити и разматрање улоге Турске у операцији у Мосулу.

 

Притисак министра одбране САД да се дозволи Турској да учествује у операцији за ослобађање ирачког града Мосула наишао је на чврст отпор ирачког премијера Хајдера ел Абадија.

 

Абади је рекао у суботу после састанка са Картером у Багдаду да зна да Турска жели да учествује у операцији за ослобађање Мосула од Исламске државе, али да ирачким снагама тернутно није потребна турска помоћ.

 

Ирачке и курдске снаге данима воде борбе у појасу око Мосула, суочавајући се с бомбашким нападима, снајперистима и минама поред пута.

 

У операцији за ослобађање Мосула учествује више од 25.000 ирачких војника, као и авиони коалиције окупљене око САД.

 

Ирачке снаге покренуле су велику офанзиву да поврате град Мосул од Исламске државе која је заузела тај други по величини ирачки град у лето 2014. године. Очекује се да ће борбе трајати недељама. У Мосулу живи више од милион цивила.

Тагови: ; ;