Заменик шефа пољске дипломатије, министар за европске послове Конрад Шимански у тексту за најновије издање «Фајненшел тајмса» оценио је пројекат гасовода «Северни ток 2» искушењем за јединство Европске уније.

северни ток 2

У августу ове године партнери у овом пројекту повукли су обавештење о заједничком улагању, које је било послато Пољској.

 

Према речима Шиманског, овај потез је показао да компаније нису успеле да отклоне страховања пољске стране у вези с новим гасоводом, преноси Спутњик.

 

Услед тога, сматра он, извештаји против «Северног тока 2» постали су убедљивији.

 

«Пројекат који је раније изгледао само као противречан сада подсећа на тројанског коња, способног да дестабилизује економију и да затрује политичке односе унутар ЕУ», написао је Шимански.

 

Дипломата је позвао Европску унију да «заузме чврст став» у вези с овим пројектом.

 

Европска комисија, према његовим речима, дужна је да гарантује «најосетљивијим земљама ЕУ заштиту од спољног монопола».

 

Зато, сматра он, треба или замрзнути пројекат у потпуности, или ограничити његов утицај на европском тржишту.

 

Шимански је, такође, запретио судом земљама које подрже «Северни ток 2».

 

«Подршка било које земље — чланице ЕУ пројекту или пак одсуство реаговања Европске комисије, које би довело до привилегованог положаја ’Северног тока 2‘, на пример, ослобађање од тржишних правила Трећег енергетског пакета, могли би да повуку за собом правна потраживања Пољске и других земаља, чак и пред судом“», наведено је у тексту, преноси Спутњик.

 

«Гаспром» је упозорио Европску унију на могућност блокирања «Северног тока 2» из политичких мотива.

 

Потпредседник компаније Александар Медведев је у интервјуу немачком листу «Вирташафтс вохе» изјавио да би одустајање од пројекта било једнако «пропасти Европе». «То би значило да диктат политике игнорише економске потребе», рекао је он

 

 

РТС

Тагови: ;