Пољски министар одбране Антони Маћеревич, који је као готову ствар пренео ове седмице непроверене гласине да је Египат продао за симболични долар два ратна брода «мистрал» које је купио од Француске, затражио је сада од руских власти званично објашњење да ли до тих бродова које им није продала Француска покушавају заиста да дођу.

 

 

«Нама је потребно да буде апсолутно јасно да ли Кремљ настоји да дође до тог оружја и да ли жели да промени равнотежу снага у Балтичком и Црном мору или не. Нужна нам је јасна изјава руске стране да ли тежи да набави те бродове или је потпуно одустала», казао је Маћеревич, јављају данас пољски медији.

 

Пољски министар рекао је да никакви коментари на твитеру и у медијима којима су и Египат и Русија као потпуну будалаштину и бесмислицу демантовали Маћеревичеве тврдње да су бродови продати Русији неће променити суштину ствари.

 

«Никакве медијске приче ни твитови не мењају суштину ствари да ти бродови у рукама Русије мењају однос снага на Балтику и Црном мору. Ситуација је данас тако напета да Пољска мора да добије јасну изјаву», казао је Маћеревич.

 

 

Пољски министар одбране, најближи сарадник и човек од поверења лидера пољске владајуће странке Право и Правда Јарослава Качињског у четвртак је на питање посланика у пољском парламенту потврдио као истините, и то наводно доказану обавештајним поверљивим информацијама које он лично зна, гласине о томе да је Египат продао Русији два брода «мистрал» која није хтела да јој прода Француска.

 

Када су пољски медији пошли трагом приче и објавили да је о продаји «мистрала» јавио прво неки Рус на Твитеру али вест није преузео ниједан од озбиљних ни руских ни западних медија већ само сумњиви руски сајтови а званични демантиј стигао је и из Кремља и од египатске амбасаде у Москви, Маћеревич је казао да је добро што се Русија повукла јер види да себи не може баш све да допусти.

 

Пољско Министарство одбране затражило је изненада у суботу да те информације о којима је Маћеревич причао као о поузданим и проверенима обавештајним подацима сада званично разјасни Русија и тако посредно признала да трансакције с «мистралима» није било.

 

«Очекујемо јасан став Русије да ли је одустала од те куповине. У интересу је безбедности Пољске да Русија не дође у посед најсавременијих десантних бродова класе ‘мистрал'», саопштила је портпаролка пољског Министарства одбране Катажина Јакубовска, а сада је јасну изјаву затражио и сам Маћеревич.

 

«Узнемирава ме чињеница да пољски министар одбране информације о тајанственим догађајима преузима од руских тролова. То би све било смешно када не би био у питању министар одбране. У САД има много људи који мисле да је Барак Обама гуштер из космоса. Али ни у једној нормалној држави таквим стварима се не бави Министарство одбране. Такве људе окруже негом и настоје да им помогну у њиховом тешком психичком стању. Узнемирујуће је да човек који одговара за одбрану Пољске може да буде тако подложан за прихватање таквих глупости», казао је поводом Маћеревича посланик опозиције Михал Камињски.

 

 

Он је апеловао на посланике владајуће странке да коначно учтиво објасне министру одбране да не може да верује у све што се појави на интернету.

 

 

 

 

Извор

Тагови: ; ;