«Војне могућности Русије и Кине ће до 2025 постати претња свим сателитима САД», изјавила је амерички генерал Нина Армагно на свечаности поводом предаје телескопа за осматрање космичког простора ратној авијацији САД у Колораду.

 

„Русија и Кина ће до 2025 бити у стању да угрозе све наше сателлите, ма на којој орбити се налазили. Ако САД имају намеру да одврате противника од предузимања мера против наших интереса, онда оне то могу чинити једино са позиције силе”, рекла је Армагно.

 

Brig. Gen. Nina M. Armogno, commander of the 45th Space Wing, Patrick AFB, pays tribute to the 920th Rescue Wing's three newest chief master sergeants during a Chief Induction Ceremony held at the Manatee Golf Club here April 11. The three Reserve Airmen are Senior Master Sgt. Michael Ziegler, senior enlisted manager and pararescuemen here; Chief Master Sgt. Christopher Neitzel, operations superintendent at the 943rd Rescue Group, Davis-Monthan AFB, Arizona; and Chief Master Sgt. Robert Briere, chief enlisted manager at the 943rd Rescue Squadron, Portland International Airport, Oregon. Both the 943rd and 304th are geographically separated units of the 920th Rescue Wing. (U.S. Air Force photo/Master Sgt. Paul Flipse)

 

„Немамо баш често прилику да будемо сведоци појаве апсолутно новог потенцијала. А овај телескоп је управо то. Овај телескоп може да прати 10 000 космичких објеката, укључујући и оне мале величине лоптице за бејзбол. Са чисто војне тачке гледано, сваки од тих 10 000 објеката може бити претња нашим сателитима. Зато је за Команду Ратног ваздухопловства оваква техника важна”, додала је она.

 

„Ми више немамо луксуз да можемо рачунати само на могуће конфликте на земљи, на морима и у ваздуху. Сада морају да нас брину и конфликти до којих може доћи у космосу. Јер, у космичком простору су већ они чији се конкуретски интереси могу разилазити са интересима САД и наших савезника. Они су уочили предности које смо ми и наши савезници имали захваљујући космичким технологијама, па су своје напоре сконцентрисали на развој управо тих потенцијала.”

 

„Да бисмо били спремни за рат у космосу или да бисмо смањили вероватноћу да до њега дође, морамо бити у стању да ограничимо агресивно покнашање још у покушају и да будемо припрвни наодлучна дејства ради заштите својих снага и средстава. Морамо да будемо у стању да позовемо на одговорност друге за њихове потезе. Овај телескоп ће нам помагати да региструјемо и предвиђамо дејства других, да реагујемо у случају потребе”, закључила је генерал Нина Армагно.

 

Ката

Тагови: ; ;