У извештају о разговору са 13 од 14 притворених држављана Србије у подгоричком затвору, председник Савета за грађанску контролу полиције Александар Саша Зековић наводи да му је Братислав Дикић рекао да су му подметнули кључ и телефон као и да је избегао могућност да буде ухапшен у објекту у којем је допремљено оружје. Зековић је саопштио да нико од притворених није имао примедбе на ток саслушања и поступање полиције у униформи и затвору. У извештају је Александар Зековић је навео да му није омогућен разговор са притвореником А. А, због чега ће тражити да поново посети притвор.

bratislav-dikic-milo-dukanovic-glasanje-izbori-hapsenje-uhapsen-optuzbe-t-1476647634-1013379

Ноћ уочи парламентарних избора у Црној Гори ухапшени пензионисани генерал и бивши шеф српске Жандармерије Братислав Дикић, означен као вођа групе, у разговору са Зековићем је рекао да је он «против четничких групација, а камоли да се доводи у везу са њима». Дикић, наводи Зековић у извештају, није имао примедби на поступање униформисане полиције и затворске полиције, а рекао је и да су професионални, за разлику од полиције у цивилу.

 

«Кад су ме хапсили пошто сам био везан, службеник у цивилу, око 52-53 године, седе косе, висине 1,85-1,90 метара више пута ми је рекао ‘Хоћеш ли да те залепим?'», испричао је Дикић.

dikic_1000x0

Навео је и да му нису саопштена права и да зато није потписао документ који се на то односи. Имао је и примедбе на садржај записника одузетих предмета и ствари, али их није увео у записник, који је потписао. Дикићева примедба је, наводи се у Извештају Савета, кључ и телефон који су му, како каже, подметнути од полицијског сарадника.

 

Тај телефон је, према наводима, добио испред тржног центра «Делта сити» непосредно пред хапшење, а кључеве је у ауто убацио полицијски сарадник приликом напуштања моторног возила, наког чега је уследило хапшење.

«Позив да попијемо ракију у кућу нисам прихватио и тако вероватно избегао могућност да будем ухапшен у објекту у којем је допремљено оружје», рекао је Дикић.

 

Дикић каже да је инсистирао на полиграфу

Истиче да је од првог тренутка инсистирао да се уради детаљан телефонски листинг и да му се омогући полиграфско тестирање.

 

Према његовим речима, активан је у Патриотском покрету Србије и не осећа се безбедно, јер му сигурност може бити угрожена због његовог ранијег рада против албанских терориста, а у истражном затвору му се, како тврди, не могу осигурати услови адекватни његовом здравственом стању, јер је «особа са инвалидитетом и болује од карцинома».

Извор РТС

Тагови: ; ; ;