«Захваљујући агресији Русије у Украјини, НАТО је ојачао и у добром је стању», изјавио је шеф Минхенске безбедносне конференције Волфганг Ишингер. Политика Владимира Путина је доказала да Русија није регионална сила, већ један од главних политичких играча. Истовремено, њена привреда је очигледно пред колапсом, а БДП земље је нижи него у Италији, подсетио је немачки дипломата.

 

putin-isis1-620x350

 

Ситуација у односима између Русије и САД нису постали ни бољи ни гори, али се нада да ће се изменити негативан тренд потпуног губитка поверења у светској политици изјаловила, рекао је Ишингер.

 

«Захваљујући Путину, НАТО је данас поново у добром стању», рекао је политичар, додајући да би, да није било агресије против Украјине, становници западних земаља већ посумњали у неопходност постојања савеза.

 

Захваљујући Путину, НАТО је удахнуо свеж ваздух. На самиту у Варшави је одлучено да се комбинују припреме за одбрану и спремност за дијалог са Москвом, за сарадњу, разоружање и контролу наоружања.

 

«Сада Русија мора да одговори на овај предлог», рекао је Ишингер.

 

Русија је успела да поврати своје место поред САД као суштински играч у решавању тренутне кризе упркос јаком отпору Вашингтона. Пре годину дана је Обама рекао да је Русија регионална сила, али је Путин показао да то није тачно.

 

Истовремено шеф Кремља форсира своју земљу да би Русија опет била јака земља. У ствари, у Москви постоји страх од «обојене револуције» и политичке нестабилности. Поред тога, економска ситуација у Русији није најбоља. БДП Русије је нижи него у Италији. Према Ишингеру, Минхенска Конференција има за циљ да се односи између Русије и САД развијају на обострану корист и због тога су на конференцију увек позвани руски Министар спољних послова Сергеј Лавров и његов амерички колега.

 

«Такође, на конференцији би могао поново да говори и Владимир Путин ако то пожели», закључио је Ишингер.

 

Ката

Тагови: ; ; ; ;