Сви који су починили злочине током рата у БиХ треба да одговарају, али је очигледно да данашње политичко Сарајево не жели да буду процесуирани Бошњаци који су чинили злочине, не само на локацији Казани, где су убијени бројни српски цивили, већ и у другим случајевима, рекао је директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Милорад Којић.

 

kojic

 

 

 

Којић је истакао да, када је реч о јами Казани, правда још није задовољена, те да то није једино место злочина почињених над Србима у Сарајеву и околини који су одвођени из станова и са улица и свирепо убијани.

 

«Постоје бројни докази и сведоци о томе, са именима починилаца тих злочина. Они су део система бошњачке политике која је тада деловала у Сарајеву. Још немамо одговорне за многа недела», рекао је Којић.

 

Он је навео да је на данашњој промоцији књиге «Издаја» аутора Милана Љепојевића на Београдском сајму говорио о случају девојчице од девет година која је силована испред своје зграде у Сарајеву када је кренула у продавницу.

«Кад год обележавамо некакве годишњице констатујемо да злочини нису процесуирани и то мора да се промени ако желимо суживот и помирење», нагласио је Којић.

 

Према његовим речима, један број политичара у Сарајеву, делујући преко Уставног суда и Тужилаштва, не жели да буду процесуирани Бошњаци за оно што су починили Србима током рата деведесетих година, а истовремено Србе оптужују за геноцид и злочин против човечности.

«На тај начин, тим и другим потезима, доводи се у питање легитимитет републике Српске у данашњем облику», рекао је Којић.

 

Он је истакао да Уставни суд и Тужилаштво раде само у интересу Бошњака и с циљем разарања БиХ, а да се, истовремено, приказује да Срби желе разарање БиХ.

 

«Ми само желимо да злочинци одговарају за оно што су учинили, за шта постоје материјални докази», рекао је Којић.

 

 

РТРС

Тагови: ; ;