На данашњи дан  24 октобра 1912- победом  српске војске завршена је Кумановска битка. 23 октобра 1912 турским нападом почела je Кумановска битка, у којој је Прва српска армија под командом регента Александра Карађорђевића за само два дана до ногу потукла турску Вардарску армију Зеки паше и тако задала тежак ударац моћном непријатељу у Првом балканском рату.

kumanovska-bitka-1

Турци су у почетку имали више успеха због слабог извиђачког и обавештајног рада српске војске, која није имала тачан увид у бојни распоред непријатеља, а српска Врховна команда је сматрала да је реч о турским претходницама и да ће се главна битка одиграти на Овчем пољу.

 

У тренутку кад су сукоби отпочели Прва армија је била доста удаљена од  Друге и Треће армије, а под најжешћи удар је потпала њена Дунавска дивизија првог позива пуковника Милоша Божановића, која је имала и најтеже губитке, али и одлучујућу улогу у бици.

kumanovska-bitka

У јеку Кумановске битке, 24. октобра 1912, српска војска је почела да посустаје и полако одступа, на критичном делу фронта. Ту на сцену ступа Ахмед Адемовић, лесковачки ром који је служио као трубач у српској војсци.

 

У то време трубачи су специфичним трубним знацима давали војницима сигнале за напад или повлачење. Ахмед се у преломном тренутку битке, када је српска војска почела да посустаје ушуњао у редове турске војске и по слуху одсвирао њихов знак за повлачење.

ahmed-ademovic-heroj-trubac-foto-wikipedia-1475513808-1004067

Збуњени Турци су почели да се повлаче, а Ахмед је искористивши  пометњу се брзо вратио у српски табор и одсвирао знак за јуриш. Срби су тада полетели на збуњену турску војску наневчи јој снажне ударе тако да се елитна турска армија у нереду и паници повукла ка Битољу

 

Ахмед је за овај подвиг одликован Карађорђевом звездом са мачевима, а његов подвиг који је био толико прост и једноставан завршио је у уџбеницима на француским и руским војним академијама као позитиван пример лукавства обичног војника.

Извор Срна.

Тагови: ; ; ;