Европска унија није та која чува мир већ је мир створио ЕУ. А мир није савршен с ЕУ, с Косовом и Украјином на прагу”, рекла је лидерка деснице у интервју америчком листу. Ако освоји Француску, лидерка крајње деснице даће народу жељену слободу, признаће Крим руском територијом, приближиће се Русији и уклонити евро – „креацију која пристаје само Немцима”

 

08afe82d00000514-0-image-m-4_1442948224151

Ако је судити до актуелним светским политичким дешавањима, рекло би се да ће, иако делује нестварно, следећа година бити још занимљивија. Америком ће владати Доналд Трамп или Хилари Клинтон. Британија ће званично покренути процес изласка из ЕУ, а лидерка крајње деснице Марин ле Пен могла би освојити Француску. Циници би рекли да би њена победа била већа претња земљи од Исламске државе, ипак, армија поклоника њеној политичкој реторици расте.

 

Садашњи резултат Националног фронта даје јој јак ветар у једра ка априлским председничким изборима 2017. године, а њена евентуална победа промениће лице Француске и Европе где је десници све теже оборити руку. Није да је то и раније било лако. Национални фронт је доказ да је десница константа политичког система и да јача системски, не само на слабости пред тероризмом. Ако је у то име из партије искључила њеног творца, а свог оца, који је представљао екстремне ставове, зашто сада не би искористила актуелно подозрење према избеглицама.

 

Уосталом, десничарски акценат је ових дана израженији толико да га у говору користе социјалисти и републиканци. Наравно, у дизању модерне револуције у земљи слободе, једнакости и братства, Марин ле Пен је најгласнија.

 

Њена револуција почела би „фрегзитом” – расписивањем референдума о изласку Француске из ЕУ, јер ова заједница „мучи и гуши њихову слободу”. Како је недавно у интервјуу „Форин аферсу” рекла, из британског референдума је извукла две лекције – да када људи нешто желе ништа није немогуће и – да су нас лагали.

 

„Говорили су да ће ’брегзит’ бити катастрофа, а није. Да ће се берзе срушити и незапосленост одлетети увис, али британски народ показао је зрелост. Слобода није изолација. Европска унија није та која чува мир већ је мир створио ЕУ. А мир није савршен с ЕУ, с Косовом и Украјином на прагу”, рекла је лидерка деснице у интервју америчком листу.

Извор Политика.

Тагови: ; ; ;