Становници Дњепра и Ужгорода су расписали петицију за подршку закону о специјалном статусу и заштити руског језика у Украјини. Прикупљено је више од 5000 гласова у систему електронских петиција и тиме су Председник Украјине и регионалне власти у обавези да размотре тај захтев. Предлог закона захтева посебан правни статус руског језика у Украјини и заштиту права становништва који говоре руски језик у области образовања, културе и државне управе.

 

58667_vest_rusija-vesti-vostok

 

Слично се догодило и у Ужгороду где је петиција за одбрану руског језика такође добила подршку која обавезује централне и регионалне власти да је размотре. Друштвени активисти Ужгорода тврде да ће нелегални притисак на људе који говоре на руском језику у Украјини довести до културне деградације.

 

«Ми, иницијатива група становника Дњепра, апелујемо на руководство нашег регионалног совјета и руководство земље. Тренутна језичка политика украјинских власти је крајње наопака и супротна ставу међународне заједнице. Иако је већина европских земаља заинтересована за очување језика људи који живе на њиховој територији, Украјина уместо да ратификује Европску повељу о регионалним језицима и да спроводи њене одредбе, ради баш супротно», пише у петицији становника Дњепра.

 

Аутори петиције сматрају да би, у контексту глобалног значаја руског културног наслеђа, била велика грешка руководства земље да води политику усмерену на маргинализацију руског језика.

 

«Такви кораци ће несумњиво довести до деградације украјинске културне средине», кажу становници Дњепра, подржавајући закон о заштити руског језика, који је недавно достављен Врховној Ради.

 

«Намера је да се руском језику да посебан регионални статус и да се заштите права руских грађана у нашој земљи», кажу социјални активисти.

 

Друштвени активисти из Ужгорода се солидаришу са становницима Дњепра. У својој петицији они примећују да однос власти према руском језику доприноси расту социјалних тензија.

 

«Нико не узима у обзир негативне последице таквих очигледних корака, почевши од вештачког раста тензија у друштву, па до ризика да се изгуби велика културна баштина на руском језику», жале се они.

 

Ката

Тагови: ; ; ;