Америчка администрација је разматрала могућност  да «умереној сиријској опозицији,» достави тешко наоружање, објављено је у недељу у чланку Вашингтон Поста.

sirijska-vlast-za-prekid-vatre-opozicija-postavlja-uslove

Према наводима из чланка, Вашингтон  је проучавао планове «како што пре послати више оружја групама подржаних од стране ЦИА.» Радило се о оружју које «може да помогне овим групама да се бране од руског ваздухопловства и артиљерије,» наводи се у чланку.

Према писању листа, пројекат је разматран на «недавним састанцима Америчког  председника Барака Обаме и његовог националног безбедносног тима «нису одобрили, али нису ни одбацили план» наводи се у чланку.

 

Према писању листа ова могућност је разматрана у оквиру програма који је » централни елемент стратегије САД да изврше притисак на сиријског председника Башара ал Асада у сврху његовог свргавања.»

 

Међутим постоји бојазан да би «достављање мобилних система противваздушне одбране опозицији у Сирији било ризично, јер би могло довести до смрти руских војника што би изазвало конфронтацију са Москвом,» — истиче Вашингтон Пост.

 

Тагови: ; ; ;