Министар културе и информисања Владан Вукосављевић и директор Организације за исламску културу и везе Ирана Абузар Ибрахими Торкаман потписали су споразум о сарадњи између две земље у области културе, науке, образовања, омладине и спорта.

iran-srbija

Споразум је потписан на период од три године у складу са Конвенцијом између две земље о сарадњи на пољу просвете, науке и културе, закљученом 5. децембра 1963. године.

 

Након потписивања споразума Абузар Ибрахими Торкаман је рекао да ће две земље покушати заједнички да реализују садржај тог програма, који се односи на сарадњу у области архивске грађе, организовања недеље култура, фестивали филмова.

 

Министар културе Вукосављевић каже да је реч о стратешком споразуму, те да је ово велики дан у сарадњи Ирана и Србије.

 

«Ово је споразум који обухвата неколико области — култура, наука, образовање и омладина и спорт. Ми ћемо кроз нашу стручну сарадњу установљавати задате оквире који проистичу из програма», рекао је Вукосављевић.

 

Како je истакао, ово је историјски тренутак за односе на пољу културе, науке и образовања Србије са великим и снажним партнером Исламском Републиком Иран.

 

«Очекујем да ће и једна и друга страна извући максимум из тог споразума. Он постаје данас један прави, чврсти темељ будуће, изузетно обимне и квалитетне сарадње», закључио је министар.

 

Споразумом је предвиђено да се могу размењивати делегација из области културе у циљу бољег међусобног упознавања са активностима институција културе и могућности за унапређење узајамне сарадње.

 

Размењиваће се информације о уметничким и медијским фестивалима, сајмовима књига и семинарима који се одржавају у две земље, а подстицаће и размену мањих музичких и драмских ансамбала.

 

Споразум подразумева и могућност размене археолошких тимова, одржавање заједничких стручних конференција у вези са најновијим археолошким открићима у две земље.

 

Две земље ће подржавати сарадњу музеја у циљу унапређења односа у области културе и размене музејских експоната.

 

Могућа је сарадња и у области филмске продукције у вези са кинематографијом која подржава заједничку филмску производњу, а посебно ће се подржавати непосредна сарадња Југословенске кинотеке и Иранске кинотеке у циљу размене филмова и организовања филмских програма.

 

Иран је ове године земља почасни гост 61. Међународног београдског сајма књига.

 

Тагови: