Упркос упорној кампањи немачке политичке партије Зелених да Србија буде скинута са листе сигурних земаља, влада Немачке је одбила њихов предлог. Немачка политичка партија Зелени одлучна је у намери да Србију и Босну и Херцеговину скине са листе земаља сигурног порекла.

budestag-ap_1

Људи из земаља сигурног порекла, осим у неким случајевима, немају право на азил у Немачкој, а Зелени тврде да у Србији и  БиХ  стање људских права не одговара међународним стандардима, посебно када је у питању однос према мањинама.

 

Посланици Зелених су упутили захтев  немачкој Влади  у ком су тражили да она размотри стање људских права у БиХ и Србији и скине те земље са листе сигурних, али су били одбијени од стране Берлина. У одговору немачке Владе, наводи се  да стање људских права у Србији суштински одговара међународним стандардима.

 

Упркос одбијању Берлина, из странке Зелених  наводе да би остављање Србије и БиХ на листи сигурних земаља послало погрешан сигнал. Зелени своје тврдње заснивају на  примерима напада на новинаре, угрожавању слободе говора, страху ЛГБТ популације за своју сигурност и далеко мањим шансама Рома за школовањем.

 

Насупрот тврдњама Зелених, политички  аналитичар из Немачке Мартиа Брусис, сматра да Србија мора остати на листи земаља сигурног порекла јер у њој полиција и друге државне институције политички не прогањају Роме и друге мањине.

 

“Није тачно да  се у тим земљама према мањинама поступа нехумано или да се систематски врше тортуре. Наравно да се у извјештајима канцеларије омбудсмена за људска права с времена на време појаве случајеви дискриминације или повреда људских права, али то су појединачни случајеви“, истиче он.

 

Тагови: ; ; ;