Руси имаjу 55 Р-36M ракета коjе НATO по својој класификацији зове «СС-18 ‘Сатана’.

 

 

 

Ради се о наjмоћниjем проjектилу у руском нуклеарном арсеналу, иначе наjвећем арсеналу на свету, преноси Интернешенел Бизнис Tаjмс.

 

sat1

 

Како Р-36M може носити нуклеарну боjеву главу снаге до 20 хиљада килотона, што jе хиљаду пута снажниjе од бомбе коjа jе бачена на Нагасаки. Само jедан овакав проjектил могао би уништити три четвртине Њуjорка, а последице би траjале хиљадама годинама, наводи др Пол Kрег Робертс.

 

Директан ударац проjектила ‘Сатана’ на Њуjорк могао би усмртити четири и по милиона људи, ранити jош 3,6 милиона и озрачити подручjе у радиjусу од скоро 1.000 километара.

Што jе jош алармантниjе, проjектил би могао бити опремљен с десет мањих боjевих глава, од коjих би свака имала снагу од 550 килотона, а коjе би се могле распршити на знатно ширем подручjу.

 

 

Tакав би напад било готово немогуће зауставити противракетном одбраном.

 

 

У чланку коjи jе обjавио Центар за истраживање глобализациjе, Робертс упозорава да би Русиjа лако могла уништити НATO савез и довести до његовог колапса.

 

Према стручним проценама америчке федералне агенциjе за управљање ванредним ситуациjама (ФEMA) из Хладног рата, мете руског нуклеарног напада били би високо насељени градови као што су Њуjорк, филаделфиjа, Mаjами, Бостон, Вашингтон, преноси Танјуг.

 

 

Колико се Американци плаше руског «Војводе» односно «Сатане» како је «одмиља» прозван овај арсенал од стране НАТО-а, говори овај текст који је пренела «Н1». А још боље говори да «Сатаном» више желе да заплаше америчку јавност претпостављени циљеви Русије наведени од стране америчких стручњака у овом чланку.

 

Тагови: ; ; ; ; ; ; ;