Верћ је одавно извесно да Вилијам Шекспир није био човек који је живео под тим именом и да није сам написао све оно објављено под тим именом.

 

Oxford University Press је најавио да ће објавити трилогију Хенри VI, по први пут у Енглеској, са именима два аутора, Вилијема Шекспира и Кристофера Марлоа

 

o-chris-marlowe-facebook

 

Кристофер Марло је британски песник и драмски писац из ХVI века који је имао велики утицај на Шекспира, а постоји могућност и да је сарађивао са њим. Ова тема је деценијама предмет многих академских расправа.

 

The Guardian је објавио да је одлука да се Марло појави као коаутор трилогије донета на бази вишегодишњих истраживања 23 историчара књижевности (шекспиролога) из пет земаља.

 

Ново Оксфордско издање, које ће бити доступно од новембра, објавила су четворица научника који се баве Шекспировим делом. У питању су Гари Тејлор са Универзитета на Флориди, Џон Џовет са Универзитета у Бирмингему, Тери Боурус са Универзитета у Индијани и Габријел Еган са Де Монтфорт Универзитета.

 

На корицама драме Хенри VI ће стајати и Шекспирово и Марлоово име.

 

Још 1986 године су неки експерти изнели претпоставке да осам Шекспирових драма садрже текстове других аутора, а данас се тај број попео на седамнаест. Међутим, само је коауторство Кристофера Марлоа непобитно доказано.

 

Ката

Тагови: ; ;