Амерички Министар за копнене снаге Ерик Фанинг је признао да је војни врх САД потценио могућности Оружаних снага Руске Федерације. По његовим речима, у Пентагону се веровало да је војна надмоћ САД већа него што заправо јесте. Са друге стране се испоставило да је Русија знатно повећала и проширила своје могућности у сајбер-простору, да има моћ да гуши GPS и да са беспилотним летелицама стоји много боље него што је Вашингтон проценио.

 

?????????????????????????????????????????????????????????

Фанинг каже да су у Пентагону још 2014 године схватили да потцењују војну могућност Русије, па су формирали центар за оперативно реаговање на противничке нове војне технологије.

 

„Ми смо претходних петнаест година били сконцентрисани на војне конфликте једног типа, а онда смо изненада схватили да се руска армија претворила у институцију у којој је обука боља него што смо мислили. Они су пратили шта ми радимо, проучавали нас и уводили побољшања. Наша основна предност показала се не тако великом као што смо рачунали“, рекао је Фанинг.

 

„Брину ме само три ствари. Сајбер-аспект могућег конфликта, плус навигација и време, односно PNT и GPS. Јер, у случају реалних ратних дејстава могли бисмо остати без њих. То је озбиљна ствар јер све што користимо ослања се на PNT и GPS. Опасност су такође и беспилотне летелице“, рекао је он, додајући да је Пентагон ипак уверен да су САД и даље у стању да војно обуздају Русију.

 

Ката

Тагови: ; ; ;