Народна скупштина Републике Српске усвојила је по хитном поступку Закон о Дану Републике Српске који предвиђа да 9. јануар буде обележаван и да се празнује као секуларни празник.

 

nsrs01

 

Начин обележавања и празновања Дана Републике биће уређен овим законом којим се одређује и надлежни орган који ће уредити начин како грађани, републички органи и организације, органи јединица локалне самоуправе, привредна друштва, установе и друге организације и лица која професионално обављају услужно-предузетничке делатности обележавају и празнују овај дан.

 

«Дан Републике дефинисан је у Закону о празницима Републике Српске. Представници позиције и опозиције, те правни експерти, месецима су разговарали о могућим решењима у Закону о Дану Републике Српске», рекла је министарка управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић.

 

 

 

У току расправе о овом предлогу закона, потпредседница Народне скупштине Републике Српске Соња Караџић Јовичевић је у обраћању посланицима рекла да парламент није смео да буде употребљен у дневнополитичке сврхе.

 

«Налазимо се пред ултиматимом да се одрекнемо 9. јануара онако како је слављен и установљен као Дан Републике. Ово што се нама ради јесте класична пакост, а оваква БиХ због тога неће имати будућност», рекла је Јовичевићева, која је изразила жаљење што нису прихваћени амандмани опозиције.

 

 

 

 

 

Тагови: ;