Млади човек са белим шлемом и препознатљивим жуто плавим знаком на руци, четири сата рови по рушевинама у провинцији Идлиб на северозападу Сирије. И на крају он налази то што је тражио-бебу. Он је носи у аутомобил хитне помоћи као да је то његово сопствено дете.

 

5dm32280_11

 

На тај начин западни медији приказују представнике сиријске цивилне одбране познатије као „Бели шлемови“. Међутим да ли је тако и у стварности?

 

Ни за кога није тајна да је од почетка сиријског конфликта 2011 године формирано на десетине Невладиних организација. По правилу ове организације имају звучне називе и бране права и слободе Сиријаца, пружајући при том некакву хуманитарну помоћ.

 

У 2012 години у овај списак је укључена и Сиријска цивилна одбрана коју је основао бивши британски обавештајни официр и  специјалиста за безбедност Џејмс ли Мезјер који је био учесник разних конфликата укључујући Либију, Ирак и Палестину.

 

Неколико година касније сиријска Цивилна одбрана прераста из друштвене организације у посебну формацију са својим униформама, симболиком чак и аутомобилима.Широм Сирије постављено је 119 њихових центара у Идлибу, Хомсу, Хами Латакији, Алепу и Дамаску. 2016 године био је покушај да се „Белим шлемовима“ додели Нобелова награда за мир. Међутим само неколицина ће запамтити да се ови волонтери појављују у регионима заузетим од стране опозиције и да одбијају да пусте пролаз представника Црвеног крста и Црвеног полумесеца у те регионе.

 

„Шлемови“ тврде да су непристрасна организација без било какве лојалности политичким партијама или војним формацијама. Међутим добијају огромне донације од влада Велике Британије, Данске, Немачке и Холандије. А највећи финансијер ове организације је Америчка агенција за међународни развој (USAID) који обезбеђује финансирање НВО по целом свету. У априлу 2016. године, портпарол америчког Стејт департмента Марк Тонер је потврдио да је у 2013. години, најмање 23 милиона долара додељено „Шлемовима“.

 

Очигледно је да „Шлемови“ добијају донације како би промовисали интересе земаља који их финансирају. Упечатљив пример је напад на хуманитарни конвој УН у Алепу 19 септембра. Ови „волонтери“ су се одмах појавили на лицу места како би пријавили напад за који су оптужили сиријску војску и руску авијацију.   Волонтери су наводно пронашао неколико комада бомби, и видела сиријске хеликоптере. Ова информација се спомиње у сиријској Опсерваторија за људска права са седиштем у Лондону.Тада је америчка влада извела закључак на основу извештаја тзв сиријске НВО.

 

Изузетна је чињеница и да се ови хуманитарци појављују на територији коју контролишу терористи „Нусре“. Али ако се крене дубље све постаје јасно.

 

Британски експерт за Блиски Исток Ванеса Билеи тврди да Бели шлемови отварају пут за војну инвазију САД и њених савезника и да сарађују са разним терористичким групацијама.

 

Према њеним речима ова организација делује у подручјима које контролише „Џабхат ан Нусра“ и не само да игнорише злочине ових терориста него и покушава да у медијима створи позитивну слику о њима.

 

На пример, још један доказ повезаности између Шлемова и терориста је чињеница да је 20 априла 2016 године шефу организације Раду Салеху био одбијен улазак у САД где је требао да прими награду од InterAction, агениције за пружање помиоћи. Наводно је разлог био што му је истекла америчка виза, међутим Њујорк  тајмс је тада писао да је он био осумњичен за тероризам.

 

Осим тога многи активисти Шлемова су и чланови оружаних група. Они показују симпатије не само према опозицији него и према терористима. Судећи по фотографијама које деле по друштвеним мрежама јасно је ко ради у такозваној „цивилној одбани“.

 

Постаје јасно да су Бели шлемови не само хуманитарна организација него и маска која се користи за подршку разним терористичким групама. Они могу и да се користе за лажне информације. Њихови Твитер активисти редовно објављују слике  бомбардованих болница, школа и џамија за које оптужују сиријску војску и њене савезнике. Затим долази на ред контролни пункт за људска права у западним медијима.   Међутим искусни новинари доводе у питање истинитост информација које пласирају Бели шлемови. Независни италијански новинар Маринела Кореџо утврдила је да не постоји ни један медицински или други објекат који је оштећен у сиријским и руским дејствима. Ни једно од тих здања није имало идентификационе функције. Испоставило се да се радило о импровизованим болницама терориста а не објектима који су припадали здравственом систему или Црвеном крсту.

 

Јасно је да цивилна одбрана нема ону функцију коју помињу њени лидери. Бели шлемови не само што пружају хуманитарну помоћ него и сарађују с терористима.   Очигледно је да је информација Шлемова о нападу на хуманитарни конвој код Алепа који су наводно починиле сиријске снаге под знаком питања. Истрага коју УН треба да покрену не треба да се заснива на информацијама Шлемова него на објективним информацијама добијеним од свих страна у сукобу.

 

На тај начин слика о Белим шлемовима коју су створили западни медији нестаје, и отвара се реалност. Људи у униформама хуманитарне организације симпатишу терористе.

 

Извор: Global Research

Тагови: