Министарство одбране Норвешке ће дозволити америчким трупама да буду стациониране на њеном тлу током ограниченог периода почев од 2017. године, јавља «Ројтерс».То ће бити први пут да ће стране трупе бити стациониране на норвешкој територији откако је окончан Други светски рат, напомиње британска агенција.

 

383355_special-forcesОко 330 америчких маринаца биће стационирано у војној бази Вернес у средишњој Норвешкој почев од јануара, наводи се у саопштењу, уз напомену да ће та експериментална акција бити преиспитана током године.

 

«САД су наш најважнији савезник и имамо блиске билатералне односе које желимо да развијемо», саопштила је министарка одбране Норвешке Ине Ериксен Серејде.

 

Навела је да одбрана Норвешке зависи од савезничког јачања и да је за норвешку безбедност кључно да њени савезници стекну знање које је потребно да би оперисали у тој земљи, заједно са норвешким снагама.

 

Норвешка министарка је изразила забринутост због руске војне активности од припајања Крима 2014, преноси Ројтерс, подсећајући да Норвешка са Русијом дели границу на Арктику.

 

Одлука Министарства одбране Норвешке изазвала је, међутим, критике делова опозиције.

 

«Тиме се не шаље добар сигнал. Суочавамо се с хладном политичком климом која изискује предвидивост Норвешке», рекао је Аудун Лисбакен, лидер мале опозиционе Социјалистичке леве партије

Извор РТС

 

Тагови: ; ;